Kat


Schildklier problemen

Bij de oudere kat is een veel voorkomend probleem een te hard werkende schildklier. Dit is een goedaardige vergroting van de schildklier, waardoor deze teveel schildklier hormoon gaat produceren. Katten met deze aandoeningen kunnen verschillende klachten krijgen. Onder anderen kan de kat last krijgen van diarree, braken, veel drinken, veel plassen, vergrote eetlust en gewichtsverlies (ondanks goed eten). Ook zijn deze katten vaak aktiever dan vroeger. Daarnaast hebben katten met deze aandoening het vaak snel warm en zoeken vaker koelere plekjes op. De vacht kan dof worden en gaan pieken. Elke kat vertoont weer andere klachten, dus niet iedere kat heeft alle klachten. Bij deze aandoening zien we vaak een verhoging van de bloeddruk en hartslag. Door de verhoging in bloeddruk kan de kat ook problemen krijgen met de nieren. Dit komt vooral voor als de verhoogde bloeddruk te lang aanhoud. Het is dus erg belangrijk, dat deze aandoening vroegtijdig wordt opgespoord.
In de meeste gevallen is een schildklier probleem bij de kat goed te behandelen. Er kan gekozen worden voor verschillende behandel methoden. Het operatief verwijderen van de schildklier is een mogelijkheid. Indien de gehele schildkllier wordt verwijderd is levenslange controle noodzakelijk en moeten bepaalde medicijnen worden toegedient, omdat het lichaam te weinig, of geen hormoon meer aanmaakt. Ook kan de kat worden behandeld met schildklier remmende medicijnen. Veel katten kunnen hiermee goed stabiel worden gehouden. De beste methode van behandeling is het bestralen van de zwelling met radioactief jood. Bij deze behandeling worden stoffen in de bloedbaan gebracht van de kat, die zich binden op de verkeerde cellen in de schildklier, zodat er dus gericht wordt behandeld. Voor zo een behandeling wordt het dier een week opgenomen op de universiteit in Gent. Het voordeel van deze behandeling is, dat het dier na de behandeling vaak geen medicatie meer nodig heeft. De probleem cellen zijn namelijk verdwenen na deze behandeling. Voor een relatief jonge kat gaat zeker de voorkeur uit naar de radioactieve behandeling, omdat het het probleem oplost en een levenslange behandeling met medicijnen op termijn zelfs duurder zal zijn dan de radioactieve behandeling. Bij katten, die al flink op leeftijd zijn wordt vaak gekozen voor de medicamenteuze behandeling. Sinds kort is er ook een nieuwe manier van behandelen. Bij deze nieuwe behandelmethode wordt er een dieet opgestart. In dit dieet is de concentratie jodium laag, waardoor de activiteit van de schildklier wordt gecorrigeerd. Het fijne van deze methode is, dat u geen medicatie meer hoeft te geven. Wel is het belangrijk, dat de kat geen andere voeding eet, om te voorkomen, dat het dier via andere voeding weer jodium binnen krijgt.

Denkt u dat uw kat mogelijk symptomen vertoont van een eventueel schildklier probleem? Dan is het verstandig uw kat grondig te laten onderzoeken door de dierenarts en eventueel een bloedonderzoek te laten verrichten.

Overgewicht


In Nederland heeft een groot deel van de katten overgewicht. Dit overgewicht varieert van matig tot ernstig en kan verstrekkende gevolgen hebben voor de gezondheid van uw kat. Omdat er zoveel katten met overgewicht zijn, zien de meeste eigenaren een gezonde slanke kat als te mager. Dieren die langdurig flink overgewicht hebben, lopen een verhoogde kans op verschillende aandoeningen. Uw huisdier loopt bij overgewicht onder meer risico op aandoeningen aan de gewrichten, zoals artrose.

Katten worden niet vaak bij de dierenarts aangeboden met klachten van artrose. Wanneer een kat artrose heeft zal het dier niet meer zoveel springen, vaker liggen te slapen en niet meer zo veel spelen als vroeger. Dit wordt echter verward met ouder worden, ook al is de kat van middelbare leeftijd. Ook heeft uw kat bij overgewicht een verhoogde kans op diabetes. Soms kan de diabetes zelfs verdwijnen als het dier gewicht verliest en zodoende op een gezond gewicht komt. Daarnaast heeft uw kat bij overgewicht een verhoogde kans op blaasproblemen.

Bij de meeste aandoeningen zien we echter een duidelijke verbetering als het dier afvalt.Twijfelt u over het gewicht van uw dier? Kom dan gerust een keer uw kat wegen. De assistente kan u uitleggen welk gewicht gezond is voor uw huisdier en hoe u het dier kan laten afvallen.

Omdat wij weten dat het moeilijk kan zijn ervoor te zorgen dat uw kat afvalt, verschilt de aanpak per kat. Uiteindelijk is er voor elke kat een oplossing te vinden. Het is overigens niet zo dat uw dier af hoeft te zien om gewicht te verliezen. Zo kunt u uw dier zelfs nog af en toe een snoepje geven. Het verliezen van gewicht moet bij katten namelijk erg geleidelijk gaan. Er bestaan tegenwoordig goede diëten, waarbij uw dier geen honger hoeft te hebben.


Designed by DHost BV